Madelon Noltee-Sewalt

Ruim een jaar geleden sprak ik Madelon, toen nog 49 jaar. Ze had gereageerd op een campagne van Personal Fitness Nederland omdat ze vond dat er iets moest gebeuren. En dat bleek. Tijdens de intake stonden belangrijke gezondheidsindicatoren flink in het rood. Een te hoog vetpercentage, een te laag vochtpercentage en een veel te hoge body mass index (BMI). Maar nog veel belangrijker was het verhaal achter deze cijfers.

Het gesprek dat ik nu met Madelon had, is het eerste interview dat we doen om onze klanten meer aan het woord te laten. Juist omdat er zoveel mensen net als Madelon in Den Haag en omstreken rondlopen. Mensen die weten dat de levensstijl waarin ze zitten niet gezond genoeg is maar die niet weten hoe ze eruit kunnen komen.

Het jojo-effect sloeg toe

“Ik was niet gelukkig met mezelf. Wel met mijn leven en mijn man. Vroeger was ik gek op kunstrolschaatsen en paardrijden. Maar vanaf het moment dat ik ben gaan studeren, is het sporten erbij ingeschoten. Net als het letten op mijn voeding, want tijdens het studeren was dat het eerste waar ik geen enkele acht meer op sloeg. Alles bij elkaar heeft dat ertoe geleid dat ik op een gegeven moment echt te dik werd. Zelfs zo dik dat ik mezelf echt niet meer herkende. Ik probeerde er wel wat aan te doen. Zoals eiwit-shakes. Maar helpen deed het niet. Het bekende jojo-effect sloeg toe. Periodes dat het goed ging, gekoppeld aan periodes dat het weer minder ging. En dat begon me ook nog eens onzeker over mezelf te maken.”

Madelon nam destijds de stap om te reageren. Onder het mom van “we zien het wel, laten we het gewoon eens proberen.” Ze was met haar man naar de bios geweest en het was warm weer. Halverwege de wandeling naar huis had ze het moeilijk. “Waarom stopt hier geen tram, waarom heb ik het zo warm, waarom red ik het niet om gewoon naar huis te lopen?”, waren de gedachten die door haar hoofd gingen. Toevallig liepen ze langs één van de studio’s van Personal Fitness Nederland en dacht ze: “Misschien kan ik wel niet alleen. En misschien moet ik het wel met de hulp van iemand anders doen.”

Weinig enthousiasme

Om te zeggen dat Madelon enthousiast was, nou nee. Ze had zichzelf beloofd om ‘iets’ te gaan doen. Ook haar man kreeg dezelfde belofte. Sceptisch ten opzichte van haarzelf, omdat ze al 1000 en één dingen had geprobeerd. Ze wist niet meer zeker of ze op fysiek vlak überhaupt nog dingen kon doen. Ze gaf aan een slechte conditie te hebben, haar evenwicht was verminderd, ze was snel moe, snel buiten adem. En dat allemaal omdat ze meer dan 20 kilo te zwaar was. Soms ging ze zelfs terrasjes ontwijken omdat ze bang was niet door de menigte te kunnen komen. Soms had ze zelfs de gedachte dat de stoel op het terras te klein voor haar zou zijn. Schaamte zorgde ervoor dat ze bepaalde dingen niet meer deed. Kortom, haar zelfvertrouwen had een flinke knak gekregen.

“Het was een bewogen jaar. Er is dit jaar een heleboel gebeurd met me. Zowel fysiek als mentaal. Ik heb een proces doorgemaakt. In het begin een moeilijk proces. Maar daar ben ik wel veel beter uit gekomen.”

Twijfels na intakegesprek

Het intakegesprek verliep goed maar toch ook confronterend, ze had immers al drie jaar niet op een weegschaal gestaan. Ze wist wel dat het erg zou zijn maar de resultaten waren toch erger dan gehoopt. Madelon gaf aan dat ze veel waarde hechtte aan de informatie die werd gegeven en dat ze zich goed kon vinden in de aanpak van het Fit-for-Life programma van Personal Fitness Nederland. Maar na het gesprek sloeg de twijfel toe. Twijfels over een coach die dan met een fit lichaam ineens met haar aan de slag zou gaan. In een studio waar ze dan ineens met haar overgewicht in een legging allerlei oefeningen zou moeten doen die ze nog nooit had gedaan. Mensen die naar haar zouden kijken. De dagen erna ging er echt van alles door haar hoofd. En toen de dag van de eerste training was aangebroken, brak het angstzweet haar uit.

Madelon voordat ze aan het Fit-for-Life programma deelnam.

De eerste weken waren cruciaal

Toch zette ze de stap. Ze wilde niet opgeven en voor dat ze het wist, stond ze in de studio. Wat ze in het begin erg moeilijk vond, was het trainen met iemand die heel dicht bij haar was. Schaamte voor de dingen die ze niet zou kunnen, stond centraal. Gelukkig was dat snel weg. Melih Kaya, één van de eigenaren, kon haar snel het vertrouwen geven dat Madelon nodig had. Ze begon met de oefeningen en hij begeleidde haar zorgvuldig. Aan de slag gaan met gezonde voeding was ook zo iets. Madelon voelde zich zelfs een beetje een sukkel, omdat ze in het begin zoveel moeite had met het voorbereiden om gezond te kunnen eten. Iets dat zo normaal zou moeten zijn.

“Die eerste paar weken was het eigenlijk erger dan ik eigenlijk had gedacht. Dan denk je: ‘goh, mag ik maar eigenlijk zo weinig eten?’ Ook mijn werk zorgde er vroeger voor dat ik gemakkelijk omging met eten. Ik ging dan snel naar AH, gooide wat in m’n karretje en trok dan als ik thuis was nog een fles wijn erbij open. Dat moest ik allemaal in die eerste weken anders doen. En ook snel. En dat was in mijn geval maar goed ook omdat ik anders weer met allerlei excuses op de proppen was gekomen. Daar had ik nu geen tijd voor!”

Sanne is een topcoach

Madelon vertelde thuis niet veel aan haar man. Ze hield zich vaak op de vlakte. Ook omdat ze eigenlijk niet zat te wachten op allerlei goedbedoelde adviezen. Totdat ze zelf steeds enthousiaster werd. Vanaf dat moment begon ze meer te delen met hem. Haar man werd op een gegeven moment ook echt een steunfiguur. Iemand waar ze altijd op kon bouwen als het nodig was.

“Na iedere training vraagt hij me trouw hoe het is geweest. Hij vindt het ook echt leuk dat ik sporten steeds leuker ga vinden. En het mooie is: hij eet ook gewoon mee aan de hand van de voedingsadviezen die ik van Personal Fitness Nederland krijg!”

Op een gegeven moment kwam Sanne in beeld. Omdat er meer en meer klanten aan het Fit-for-Life programma gingen deelnemen, was er behoefte aan nieuwe Personal Coaches. En Sanne was er daar één van. Een schot in de roos, temeer omdat Madelon het prettig vond om met een vrouw aan de slag te gaan. “Niet dat Melih geen goede coach was, dat zeker niet. Maar met een vrouw deel je nou eenmaal andere dingen dan met een man. Sanne voelde me vanaf het begin goed aan en door haar kon ik nog meer stappen zetten in de verandering die ik onderging. En nog altijd. Ik vind Sanne een topcoach. Ze weet wanneer ze streng moet zijn maar ook wanneer ik een arm om m’n schouders nodig heb.”

Sanne Overdijk

Moeilijke momenten

“Er zijn altijd moeilijke momenten. Vakanties, verjaardagen, feestdagen. Maar vooral de situaties dat je moe bent, kunnen funest zijn. Dat je snel de neiging krijgt om het toch weer makkelijk te doen.” Madelon geeft aan dat er in het afgelopen jaar maar weinig momenten zijn geweest dat ze uit haar ‘nieuwe levensstijl’ stapte. Toch zijn ze er geweest en dan voelde ze zich altijd slecht. Gelukkig kon ze dan altijd weer de kracht vinden om weer door te gaan. Juist ook met behulp van Sanne én door haar man, die haar dan telkens konden helpen om weer terug te keren naar haar nieuwe levensstijl. En precies tijdens dat soort momenten dacht Madelon dan: “Vroeger zou je terug zijn gevallen. Maar nu niet meer. Nu accepteer je het en ga je gewoon weer verder met gezond leven. Weg angst. Weg onzekerheid.”

Madelon en Personal Coach Sanne tijdens een van de oefeningen

Gewoon gelukkiger

Het programma was best wel pittig. Madelon heeft veel moeten opofferen omdat ze ervoor optimaal genoot van ‘het goede leven’. “Het was een bewogen jaar. Er is dit jaar een heleboel met me gebeurd. Zowel fysiek als mentaal. Ik heb een proces doorgemaakt. In het begin een moeilijk proces. Maar daar ben ik wel veel beter uit gekomen.” Haar leven is veel beter geworden, ondanks het feit dat ze nu niet meer alles eet wat ze vroeger wel zou hebben gegeten. Niet meer twee of drie keer opscheppen. Niet meer altijd een toetje. Niet meer altijd een wijntje. “De opoffering is het me meer dan waard geweest. Ik voel me nu gewoon heel goed. Ik ben veel fitter.”

“Ik ben ook veel vrolijker. Van nature was ik altijd een opgewekt persoon en dat was ik een beetje kwijt. Slecht slapen, last van de overgang, ik was vaak ziek en werd heel vaak moe wakker. Veel hoofdpijn. Vroeger had ik op iedere hoek van de kamer een pakje paracetamol liggen. En die situatie is weg. Dat ik 20 kilo ben afgevallen is best fijn. Ik kan weer leuke kleren aan, lekker shoppen in leuke winkels. Maar dat ik me weer vrolijk voel, dat ik weer overal zin in heb, dat is het beste van wat er dit jaar gebeurd is.”

Madelon tijdens haar laatste vakantie.

Terug naar overzicht

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.