Wil het nog niet helemaal lukken om iedere dag vol energie op te staan of heb je niet gedurende de hele dag energie, dan kan de oorzaak van deze klachten liggen in de bijnieren. 

Wat zijn bijnieren?

De bijnieren zijn twee kleine klieren die zich boven de nieren bevinden, ongeveer halverwege je rug, onder je onderste rib. Ze wegen vijf gram per stuk, hebben de grootte van een walnoot en produceren ruim vijftig verschillende hormonen. Twee van deze hormonen zijn cortisol en adrenaline, oftewel de stresshormonen. 

Stresshormonen heb je nodig, bijvoorbeeld om even snel wat harder te lopen op het zebrapad, wanneer je denkt geen voorrang te krijgen van een auto. Je hart gaat sneller kloppen, zodat er meer bloed naar de spieren kan worden gepompt. Omdat je spieren zuurstof nodig hebben, versnelt je ademhaling en wordt deze oppervlakkiger. Je bloed wordt dikker, zodat je minder snel doodbloedt wanneer de auto je aan zou rijden, etc. Dit is de alarmfase.

Na deze fase gaat de bijnierschors cortisol afscheiden. Daardoor kunnen we ook op lange termijn weerstand bieden aan de dreiging. Dat doet cortisol bijvoorbeeld door de bloedsuikerspiegel te verhogen. Die brandstof kun je bij dreiging immers goed gebruiken. 

Dit effectieve stresssysteem heeft echter een keerzijde: Het is niet berekend op langdurige stress, waarbij de bijnieren maandenlang cortisol produceren.

Die cortisol productie zorgt namelijk voor een onderdrukking van de activiteit van het immuunsysteem. Dit komt doordat het lichaam alle energie nodig heeft om te vechten of te vluchten. Dan kunnen herstelprocessen, zoals de afweer tegen virussen en bacteriën, wel even wachten. Even is dat geen probleem, maar als je cortisol waarden voortdurend hoog zijn, kan dat grote gevolgen hebben voor de werking van je immuunsysteem en word je bijvoorbeeld (eerder) ziek.  

Vooral voor vrouwen vanaf 40 jaar die te maken hebben met langdurige stress is dit slecht nieuws. Juist in de overgang heb je je bijnieren namelijk hard nodig. Vanaf je veertigste maken je eierstokken namelijk minder oestrogeen en progesteron aan. Deze taak nemen de bijnieren over. Bij te veel stress kunnende bijnieren deze taak er niet bij hebben, met als gevolg dat vrouwen vet vast gaan houden rondom de buik. Het lichaam denkt bij langdurige stress namelijk aan voedselschaarste, de stressfactor in de tijd van onze voorouders. Dus gaat het lichaam vet opslaan. Verder kan het bijdragen aan botontkalking, verlies van spiermassa, een dunnere huid en een hogere bloedsuikerspiegel. 

Reden genoeg dus om ontspanning, voldoende nachtrust en het maken van tijd voor je hobby’s op te (blijven) nemen in je levensstijl!

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.