Deze week bespreken we het plannen van alles omtrent voeding, oftewel 'Keukenmanagement.' 

Het woord ‘plannen’ komt vaak naar voren tijdens het Fit for Life programma.Je plant afspraken in, je plant bewegen/sporten in en ook je eetmomenten moeten ingepland worden. Wanneer je dit laatste goed doet, heb je voldoende energie voor deze afspraken en je lichamelijke inspanningen.                      

Tips voor het plannen van je eetmomenten en het organiseren van je maaltijden:

 

1. Bekijk op een rustig moment je voedingsapp en boodschappenlijst door voor komende week.

Wat heb je allemaal al in huis? Wat moet je nog kopen in de winkel? Zit je een avond moeilijk i.v.m. een werkoverleg of afspraken elders? Hoe ga je hiermee om? Is het handig om een keer voor twee dagen te koken of heb je eerder op de dag tijd om warm te eten en kun je lunch en diner wisselen?

 

2. Zorg voor voldoende voorraad

Zo kun je altijd iets koken zonder naar de winkel te moeten gaan. Je kunt met een goede voorraad ook altijd nog iets met restjes doen. Beheer deze voorraad. Vul aan wat er ontbreekt, zodat je niet voor een onaangename verrassing komt te staan.

Denk aan:

-      Blikken tomatenblokjes

-      Blikjes tomatenpuree

-      Volkoren pasta

-      Zilvervliesrijst

-      Quinoa

-      Noten

-      Havermout

-      Rijstwafels

-      Vis in blik (ansjovis, tonijn e.d.)

-      Olijfolie traditioneel en/of kokosolie

-      Olijfolie extra vierge

-      Bouillonblokjes

-      Kruiden

 

3. Maak gebruik van je vriezer.

Een vriezer is een grote ondersteuning voor gezond koken, vooral bij onverwachte situaties (laat thuis, onverwachte eters).

Zorg altijd voor voldoende:

-      (Biologische) diepvriesgroenten zoals spinazie, doperwten, roerbakgroenten, bloemkool, boerenkool, soepgroenten.

-      (Biologisch) diepvriesfruit zoals framboos, bramen, rode bessen, mango.

-      Vis, bij voorkeur met MSC keurmerk. Denk aan zalm, koolvis, kabeljauw.

-      Voorraadje (biologisch) vlees zoals rundergehakt of kipfilet.

-      Een voorraad brood (volkoren-spelt-zuurdesem) van een goede bakker.

 

4. Beheer je vriezer door alles wat je invriest te labelen (de inhoud, datum en voor hoeveel personen).

Je kunt hier mooie labels voor kopen, een stukje schilderstape met watervaste stift voldoet echter ook.

Succes!

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.