Veel gestelde vraag: ‘Ik heb last van hooikoorts. Kan ik hier iets aan doen met voeding?’ 

Hooikoorts is een allergische reactie: een overijverig immuunsysteem ziet onschadelijke stofdeeltjes in de lucht (stuifmeel ofwel pollen) aan voor indringers en maakt ontstekingschemicaliën aan om ze te bestrijden: histamine en leukotriënen.

Veel mensen nemen voor deze klachten een antihistamine medicijn. Antihistamine is een stofje dat gebruikt wordt om allergische reacties te verminderen.

Wanneer je ongezond eet, veel stress hebt of weinig beweegt kunnen de klachten van hooikoorts veel meer problemen veroorzaken dan wanneer je een gezonde leefstijl en een sterk lichaam hebt.

Hoe je leeft en wat je eet heeft dus een grote invloed op hooikoortsklachten.

 

Wil je hooikoorts klachten verminderen? Lees hieronder dan enkele tips tegen hooikoorts:

-      Veel mensen worden gevoeliger voor hooikoorts als ze veel voeding eten die rijk is aan histamine. Dat zijn onder meer gefermenteerde producten zoals oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie, chocolade, rode wijn en alcohol, tomaat, spinazie, avocado, kiwi en aardbeien.

-      Een natuurlijk antihistaminicum is quercetine. Kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli zijn rijk aan quercetine. Quercetine kan de allergische reacties verminderen.

-      Laat geraffineerde voeding staan, maar eet veel groenten, fruit, peulvruchten en noten zodat de darmflora in balans kan komen. Dit kan volgens sommige onderzoeken het immuunsysteem kalmeren en hooikoorts verminderen.

-      Daarnaast hebben veel mensen met een overactief immuunsysteem een tekort aan vitamine D, waardoor klachten zoals hooikoorts in de hand gewerkt kunnen worden. Voldoende zonlicht kan helpen de vitamine D-status te verbeteren, maar ook het eten van vitamine D-rijke voeding zoals vette vis, zuivel, paddenstoelen en ei kunnen helpen.

-      Ook hebben mensen met allergische reacties regelmatig een zinktekort. Het aanvullen van zink is daarom ook een goed idee. Zink zit veel in oesters, hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en cashewnoten. Er zit ook een beetje zink in haver.

-      Bij hooikoorts adviseren we tevens de volgende Fit For Life supplementen:

-      Mega Multi (met daarin onder andere vitamine D en zink) en omega 3 vanwege de ontsteking verlagende werking. Goede bronnen van omega 3 zijn lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en vette vis. Tevens adviseren we drie keer per dag 1 gram vitamine C.

Eet smakelijk!

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.