Hoeveel zout gebruik jij in je dagelijkse leven? 

Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout. Wanneer het gaat over de effecten van zout gaat het vrijwel altijd over de effecten van natrium.

Gemiddeld zit 80% van het zout dat we binnenkrijgen in het eten en drinken dat we kopen in de winkel of in de horeca. De overige 20% van het zout voegen we toe bij het koken of aan tafel. 

Van nature zit er niet zoveel zout in het eten. Het meeste zout voegen fabrikanten toe om het eten op smaak te brengen. Het toevoegen van zout kan de houdbaarheid van een product verlengen of het is nodig bij de bereiding. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vleeswaren, vis, kaas en gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Daarnaast zorgt zout bij sommige producten voor de juiste structuur, zoals bij brood, kaas en sommige vleesproducten. 

De belangrijkste bronnen van zout in de Nederlandse voeding zijn brood, vleesproducten en kaas. Ook zit er veel zout in kant-en-klaarmaaltijden als pizza’s (een gemiddelde pizza uit de supermarkt met kaas en tomaat bevat 6 gram zout), soepen, sauzen en hartige snacks. Zout zit niet alleen in producten waarbij het goed te proeven is, maar ook in bijvoorbeeld roomijs, koekjes of gebak. 

Nu eet je de laatstgenoemde producten niet dagelijks. Een boterham belegd m et kaas bevat echter al 0,8 gram zout (boterham 0,4 gram en kaas 0,4 gram). Wanneer je gezond eet, blijf je binnen de norm van 6 gram, het maximale aantal gram wat je dagelijks mag binnenkrijgen.  

Tip: Ga op zoek naar Keltisch zeezout of Himalayazout. Deze zoutsoorten bevatten meer mineralen dan keukenzout.

 

 

 

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.