Deze keer gaan we wat dieper in op granen. Wanneer je wel eens last hebt van spijsverteringsproblemen, huiduitslag en/of gewrichtsklachten, kan onderstaande tekst wellicht belangrijk zijn voor je. 

Je hoort wellicht steeds meer om je heen dat mensen geen of minder granen nemen. Wanneer je glutenintolerantie hebt, is dit zeker nodig. Er zijn namelijk mensen die er spijsverteringsproblemen, huiduitslag en gewrichtsklachten van krijgen. Wanneer je hier ook last van hebt, is een tijdje glutenvrij eten een manier om erachter te komen of jij deze klachten van gluten krijgt. Je kunt dit eenvoudig testen door twee weken FITBOOST te volgen. Vraag je coach om meer informatie. 

Granen met gluten zijn: tarwe, spelt, rogge, gerst, bulgur en couscous. 

Verder is bekend dat sommige glutenvrije regelmatig in aanraking komen met glutenbevattende granen. Daardoor kan er in granen die van nature glutenvrij zijn tóch gluten zitten. Vanwege deze ‘verontreiniging’ zijn de volgende granen niet glutenvrij, behalve als de term ‘glutenvrij’ of het glutenvrij logo op het etiket staat: 

Haver

Boekweit

Quinoa 

Granen zijn niet voor iedereen slecht. Wanneer je intensief sport, is bijvoorbeeld volkoren pasta een prima bron van brandstoffen voor je lichaam. Wanneer je echter weinig beweegt en veel brood en pasta eet, kunnen de koolhydraten eraan bijdragen dat je te zwaar wordt. Blijven bewegen dus! 

Er zijn verschillen tussen granen. Brood wordt bijvoorbeeld gemaakt van volkoren meel, tarwemeel of witte bloem. Bij brood gemaakt van volkoren meel is de hele graankorrel vermalen, waardoor vezels, vitaminen en mineralen zijn behouden. Bij brood gemaakt van tarwemeel is een deel van de zemel en kiem eruit gezeefd, dit brood bevat dus veel minder vitaminen en mineralen. Bij brood gemaakt van witte bloem, is alleen de binnenkant van de tarwekorrel verwerkt, waardoor er bijna geen voedingsstoffen meer inzitten. 

Wat betreft brood is het niet zo dat hoe donkerder het brood is, hoe gezonder het is. Vaak wordt er aan brood gekaramelliseerde suiker toegevoegd, waardoor licht brood donkerder wordt. Kies voor brood gemaakt van volkoren meel. Wissel volkorenbrood af met zuurdesembrood of speltbrood voor de variatie (spelt is makkelijker te verteren en zorgt voor een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel). 

Tips/Weetjes:

-      Quinoa is glutenvrij (wanneer dit op de verpakking staat)en is rijk aan koolhydraten, eiwitten, magnesium en ijzer.

-      Vrouwen die in de overgang zijn en aankomen in gewicht of slechts langzaam afvallen, kunnen goede resultaten hebben wanneer ze glutenvrij gaan eten.

-      Grote en ook kleine hoeveelheden gluten zijn verwerkt in zeer veel producten, zoals brood, pasta, koek, snoep, worst, soepen en sauzen.

Aardappelen bevatten overigens geen gluten.

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.