Veel gestelde vraag: ‘Gaan afvallen en alcohol samen?’ 

Nee. Afvallen en alcohol gaan niet samen. Dit komt puur door het feit dat alcohol de (vet)verbranding remt. Tevens bevat alcohol veel loze calorieën. Een gram alcohol levert maar liefst 7 calorieën (ter vergelijking: 1 gram koolhydraten levert 4 calorieën en 1 gram vet 9 calorieën).

Stel je gaat een avond stappen en je drinkt tien glazen bier die ieder 100 calorieën bevatten. Op een avond heb je dan al 1000 calorieën ingenomen. Door een avondje stappen zit je gemiddeld dus al op ongeveer de helft van het aantal calorieën dat je dagelijks nodig hebt. Tel daar het eten bij op dat je die dag hebt gehad en je hebt al snel teveel calorieën binnengekregen.  

Als je alcohol hebt gedronken, zal je lichaam eerst de alcohol gaan afbreken voordat het de calorieën kan afbreken. Het lichaam (de lever, milt, nieren, darmen) draaien dus overuren, waardoor er geen tijd meer is voor de verbranding van overige calorieën (en vetten). Ook is het lichaam daarna nog bezig met andere zaken. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van een kater, wat het lichaam veel energie kost. Dit betekent dat het lijf in veel gevallen niet toekomt aan het verbranden van de calorieën die je teveel binnenkreeg door het drinken van alcohol. Het gevolg hiervan is dat je aankomt in gewicht. 

Alcoholische dranken leveren naast alcohol ook vocht en koolhydraten. De hoeveelheid koolhydraten per alcoholische drank verschilt sterk. Deze koolhydraten zijn voornamelijk suikers. In bier en wijn zitten ook mineralen en B vitamines. De hoeveelheden zijn echter zo klein dat ze geen effect hebben op de gezondheid.  

Hoeveel calorieën zitten er gemiddeld in een glas?

Rosé (150 ml)                                          120

Rode wijn (150 ml)                                  120        

Bier, pils (250 ml)                                    110

Witte wijn (150 ml)                                  100

Bier, oud bruin (250 ml)                           90  

Likeur (35 ml)                                           85  

Whisky (35 ml)                                         85  

Rum (35 ml)                                              80  

Bier, alcoholarm en alcoholvrij (250 ml)  55

Breezer                                                     180  
Alcohol levert vocht, maar werkt ook vocht uitdrijvend. Door alcohol neemt de urineproductie in het lichaam toe en om alcohol af te breken en uit te scheiden is meer vocht nodig dan de drank zelf levert. Het is daarom aan te raden om direct na een glas alcohol een glas water te drinken.  

Bedenk dat het niet normaal is om veel alcohol te drinken. Bespreek met je coach hoe je met alcohol om wil gaan tijdens het Fit for Life programma en in de toekomst. Wil je serieus resultaat, laat dan alle alcohol staan. We zeggen niet dat je geen alcohol MAG drinken, je WIL het niet! 

Wanneer je op je streefgewicht zit, kun je zeker zonder problemen af en toe een glas alcohol drinken zonder aan te komen.

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.