Op welke E-nummers moet ik letten? 

E-nummers zijn additieven (toevoegingen) die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem wordt wereldwijd gebruikt. Als een additief in de EU is toegelaten, wordt er de letter E aan toegevoegd. Niet alle E-nummers zijn echter even gezond. Belangrijk is om de volgende E-nummers in ieder geval te mijden:

 

E-621 Mononatriumglutamaat

Mononatriumglutamaat heeft als doel om je smaakpapillen te stimuleren,waardoor je nóg meer wil eten. Een goed voorbeeld van een product met mononatriumglutamaat is chips. Door dit additief kun je zomaar een hele zak leeg eten. Ook de meeste kant-en-klare producten en de mixsauzen voor bijvoorbeeld macaroni, chili con carne en spaghetti zijn allemaal voorbeelden van producten met E-621. Andere benamingen voor mononatriumglutamaat zijn: smaakversterker, glutamaat, gistextract en monokaliumglutamaat.

 

E-951 Aspartaam

Een van de meest gevaarlijke additieven is aspartaam, E-nummer 951. Ondanks dat dit zoetmiddel door veel fabrikanten wordt aanbevolen ter vervanging van suiker (denk aan de light producten) is er al in 1973  door Amerikaanse onderzoekers aangetoond dat aspartaam het zenuwstelsel aantast en dat het zeer kankerverwekkend is. Toch zijn er duizenden producten op de markt die aspartaam bevatten.

Aspartaam kan maar liefst 92 bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, darmaandoeningen, hyperactiviteit, dementie, onvruchtbaarheid, tumoren en ga zo nog maar even door. De zoetstof kan ook ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose veroorzaken of verergeren. 

Andere benamingen voor aspartaam zijn: Phenylaline, Candarel, Nutra Sweet,Natrena, Sacharine en Amino Sweet.

 

Redenen genoeg dus om de etiketten goed te blijven lezen!

Ik wil meer informatie!

Verplichte velden.(*)
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.